Ons rundvlees

Runderen uit eigen stal

Onze runderen komen uit eigen stal, en daar zijn we trots op! Onze runderen zijn Hollandse koeien van het Belgisch wit- blauwe ras.

Onze koeien zijn eerste klas vleeskoeien die wij zelf verzorgen. Zij groeien op in rust, met ruimte èn de juiste voeding. Ze krijgen hooi en maïs van eigen land en er wordt veel tijd besteed aan de verzorging. De koeien verblijven een deel van de dag in de stal en kunnen naar buiten wanneer ze maar willen, waar ze volop van het gras kunnen eten. Het vlees wordt verantwoord geproduceerd, het is een eerlijk stuk vlees.

Dit zijn onze nieuwste aanwinsten: Segolene, een vaarsje en Maximus, een stiertje. Inmiddels zijn ze al enorm gegroeid. Met name het vaarsje is groot. Ze drinken veel bij hun moeders en eten grote hoeveelheden brokken, speciaal voor kalveren.

Het kalfje van 15 maanden geleden is inmiddels een flinke pink. Het is de koe vooraan op de foto. Ze is goed bespierd, groot en luxe, zoals dat genoemd wordt.

Maximus, het stiertje, is ook uitgegroeid tot een flinke stier. Weliswaar niet al te groot, maar wel dik en eveneens goed bespierd.

Maar wist u dat het vlees van het Belgisch wit- blauwe ras...

...het gezondste rundvlees ter wereld is? Het bevat gemiddeld 5% vet, d.w.z. 2 tot 3 keer minder dan vlees dat door andere vleesrassen is geproduceerd. Het is rijk aan eiwitten van hoge biologische waarde, rijk aan vitamine B6 en B12, aan ijzer en zink van een vorm die gemakkelijk door het menselijk organisme wordt opgenomen.
...minder cholesterol bevat dan kip?
...van een superieure kwaliteit is, sappig en mals dankzij zijn laag gehalte aan bindweefsel?
...een zeer korte bereidingstijd nodig heeft? 30% minder dan ander rundvlees, door de malsheid.
...uiterst mager is met vrijwel geen marmering?

Eigenschappen van Belgisch wit- blauwe ras

  • Een zeer hoge natuurlijke spierontwikkeling
  • Grote uniformiteit onder de dieren
  • Groot formaat en goede vruchtbaarheid
  • Mogelijkheid om jong rundvlees te produceren
  • Aangenaam karakter
  • Hoogste percentage eerste keus vlees van alle rassen
  • Sappig, mager; kortom gezond vlees
  • Het Belgische wit- blauwe ras levert een prachtig stukje zacht vlees, met een klein vetrandje wat u niet wilt missen voor de smaak.

Toppers

Entrecôte

Een topper uit ons assortiment is de entrecôte en de dry- aged entrecote.

Tijdens het rijpen in de cel – een proces dat minimaal 21 dagen duurt – verdampt het vocht in het vlees tot wel dertig procent en de natuurlijke enzymen breken het spierweefsel af. Er is sprake van langzame besterving.

Hierdoor krijgt het vlees een zeer malse structuur en intense smaak.

Wat gebeurt er na het rijpen?

Het vlees dat na het dry-ageing proces uit de cel komt, is nog niet meteen klaar voor consumptie. Het vlees voelt hard en droog aan en ziet er aan de buitenkant zwart uit. Deze natuurlijke zwarte korst beschermt het vlees tijdens het rijpen tegen indrogen en bacterievorming. Wij snijden het droge, zwarte gedeelte eraf zodat het er ‘schoon’ uitziet en halen het vlees van het been. Na dit proces is het vlees lekker voor consumptie. Wanneer je het vlees doorsnijdt is het van binnen helder rood en boterzacht....

Specialiteiten

  • Gemarineerde runderschnitzel
  • Kogelbiefstuk
  • Biefbaklapjes
  • Gemarineerde biefstukreepjes
  • Carpaccio van ossenhaas (op bestelling)
  • Gebraden rosbief
  • Rookvlees